Pharma Activ Vitamin D3 FORTE 2000 I.U. 100 tabliet

Zľava Novinka
Produkt Pharma Activ Vitamin D3 FORTE 2000 I.U. 100 tabliet z kategórie vitamín d od výrobca eTabletka nájdete na LiekarenIna.sk za 6,39 €. Celý popis 6,39 € 6,48 € Overiť dostupnosť

Popis

Vitamín D a jeho účinky na organizmus

Keď se povie vitamín D, napadne nás slnečný vitamín nevyhnutný pre kosti, imunitu, metabolizmus minerálov a delenie buniek. V skutočnosti nejde o jeden vitamín, ale hneď o niekoľko veľmi podobných molekúl (kalciferoly). Môžu byť prírodného pôvodu alebo tiež syntetické. Najvýznamnejšiu časť tvorí vitamín D2 (ergokalciferol) a vitamín D3 (cholekalciferol).

Vitamín D je nepostrádateľný:

  • pre vstrebávanie vápnika a fosforu,
  • k zachovaniu normálnej hladiny vápnika v krvi,
  • pri mineralizácii kostí a pre jej normálnu štruktúru,
  • pre normálnu funkciu svalov,
  • pre ukladanie minerálov do zubov,
  • pre správnu funkciu imunitného systému,
  • pri procese delenia buniek.

Nedostatok vitamínu D v tele trápi väčšinu populácie. Je to ovplyvnené tým, v akej zemepisnej šírke žijeme. Kvôli striedaniu ročných období nemáme stále dostatok slnečných lúčov priamo na pokožke. Tiež naša obvyklá, slovenská kuchyňa je chudobná na zdroje vitamínu D, čo vedie k nízkej hladine aktívnych metabolitov v krvi. Príznaky nedostatku vitamínu D možno aj vy pociťujete práve od jesene do jari : cítite sa unavení, skleslí a bez nálady. Nízka hladina sa odrazí na prirodzenej obranyschopnosti, nálade a dlhodobý nedostatok sa prejaví zvýšenou náchylnosťou kostí na zlomeniny, na zuboch, na kondícii svalov a regenerácii. Nedostatok vitamínu D môže viesť až ku krivici u detí.

Ako doplniť Vitamín D do tela?

Udržať si potrebnú hladinu vitamínu D pomôže slnko, potraviny bohaté na vitamín D a tiež výživové doplnky. Patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch, pretože pre jeho vstrebávanie je nevyhnutný tuk a v tukových bunkách sa ukladajú zásoby. Pozrite sa, v čom sa nachádza vitamín D.

Užívajte si slnečné lúče

Vitamínu D sa tiež hovorí slnečný vitamín, pretože sa tvorí v pokožke po 15 -20 minutách pobytu na slniečku. Vďaka UVB žiareniu vzniká z provitamínu veľmi podobnej štruktúry. Najlepší čas je od mája do októbra, kedy slnko svieti dostatočne vysoko a dopadá na pokožku v správnom uhle. Na jeseň a v zime nemá slnko dostatočnú energiu a preto v zime viac dbajte na zloženie jedálnička a sledujte, v čom je vitamín D obsiahnutý.

Vyberajte si, čo obsahuje vitamín D

Dve rôzne formy, D2 a D3, sa nachádzajú v rôznych potravinách s vitamínom D. Niektoré potraviny sa o vitamín D obohacujú dodatočne, ide o tzv. fortifikované potraviny. Pre našich najmenších, pre kojencov a batoľatá sa dojčenské mlieka a kaše obohacujú o vitamín D povinne. Naopak, do ovocných výživ, zeleninových a mäsozeleninových príkrmov sa vitamín D pridávať nesmie. Do bežných potravín pridávanie vitamínu D nie je povinné, ale aj napriek tomu si z ich ponuky určite vyberiete. Ide o výrobky na rastlinnej báze ako alternatívy živočíšneho mlieka a mliečnych výrobkov, mlieko a jogurty, rastlinné tuky a margaríny, cereálie pro deti a kakao.

D2 (ergokalciferol) nájdete prirodzene v hubách rastúcich na slnku a v obohatených potravinách. Syntetický D2 v doplnkoch stravy sa získavá z kvasiniek a práve z toho dôvodu si ho vyberajú vegetariáni a vegáni.

D3 (cholekalciferol) je živočíšny vitamín. Aby ste si doplnili prírodný vitamín D, pochutnajte si hlavne na týchto potravinách:

  • tučné ryby a rybí olej ako sú treska, treščia pečeň, sardinky, makrela a losos (najlepšie z voľného odchytu),
  • dary mora - krevety, ustrice,
  • hovädzia pečeň,
  • vaječné žĺtky od sliepok chovaných vo voľnom výbehu,
  • maslo,
  • mlieko a mliečne výrobky.

Vitamín D a jeho denná dávka

Denná doporučená dávka vitamínu D je podľa legislatívy EU stanovená u dospelých osôb na dávku 5 mikrogramov (200 IU). Pre kojencov, detí, tehotné a dojčacie ženy je doporučený príjem 10 mikrogramov (400 IU). Toto množstvo ale nie je ideálne. Ukázalo sa, že pre aktiváciu imunity je potrebné mať v krvi hladinu 100 - 125 nmol/l vitamínu D. Odhaduje sa, že 60 - 75 % populácie má hladinu omnoho nižšiu, dokonca len okolo 50 nmol/l. Presnú hodnotu hladiny vitamínu D sa dá stanoviť v laboratóriu z odberu krvi. Pre dosiahnutie doporučenej hladiny by ste mali prijímať 1000 - 2000 IU (25 - 50 mikrogramov) vitamínu D. Pre posilnenie imunity potrebujete 2000 IU denne. Vyššie dávky vitamínu D konzultujte s lekárom, a to predovšetkým u detí, tehotných žien a žien po menopauze.

Zloženie Pharma Activ Vitamin D3 FORTE 2000 I.U.:

Zloženie (v prepočte na dennú dávku - 1/2 tablety 150 mg): plnidlo (Mikrokryštalická celulóza) 148,475 mg, protihrudkujúca látka (Stearan horečnatý) 1 mg, protihrudkujúca látka (Talok) 0,5 mg, cholekalciferol (vitamín D3) 0,025 mg/1000 I.U. - 500% - denný referenčný príjem látok.

Ean: 2412322 Značka: eTabletka Predajce: eTabletka
61275
Produktov
2360
Kategórií
3412
Značiek